jueves, 14 de octubre de 2010

Desastre ecològic pel vessament de fang vermell a Hongria

Alerta a Hongria i Romania per la possibilitat de contaminació del riu Danubi després del vessament de fang tòxic procedent d'un dipòsit d'òxid d'alumini. Les feines de neteja continuen a les poblacions afectades, on hi ha hagut quatre morts i un centenar de ferits. Els departaments hongaresos de Veszprém, Györ-Moson-Sopron i Vas estan en alerta màxima després de trencar-se el dic de contenció de la planta de producció d'alumini Ajkai Timfoldgyar Zrt, propietat de l'empresa MAL Zrt. En aquest dic s'hi diposita l'anomenat "fang vermell", que és una substància química altament corrosiva i tòxica que s'ha escampat per tota aquesta àrea. El primer ministre hongarès ha apuntat que el vessament pot ser conseqüència, probablement, d'un error humà.

Bombers i exèrcit han mobilitzat helicòpters i centenars d'efectius per tirar guix i altres agents neutralitzadors al pas de la riuada. Aquesta sembla la millor opció per contenir el vessament. De moment, s'han llançat tones de guix al riu Marcal per evitar que la substància arribi al llac Balaton.

Si no s'hi posa remei aviat el fang vermell podria afectar tres rius del país i agreujar una "catàstrofe ecològica", segons ha admès el secretari d'Estat de Medi Ambient hongarès, Zoltán Illés, entre els quals hi ha el Danubi, el segon riu més llarg d'Europa.

Què és el fang vermell?

El fang vermell prové de la bauxita, que és la matèria primera que es fa servir per aconseguir alúmina, l'element essencial per aconseguir alumini. En el procés d'obtenció d'aquest material es dissol la bauxita i en resulta un líquid que conté ferro, silici, titani i plom, entre altres metalls pesants que es dipositen al fons d'un tanc, per després ser eliminats. La resta de la solució és la que s'aprofitarà per fer alúmina.

El líquid que reposa al fons del tanc és el que s'anomena "fang vermell" i és la substància que ha vessat a Hongria. Les seves propietats tòxiques i corrosives és la causa de l'alerta del país.
 


No hay comentarios:

Publicar un comentario